Щодо вдосконалення науково-методичної бази проведення судово-економічних експертиз із урахуванням інших видів експертиз (оглядова стаття) - Kapustnik, Kostiantin; Khomutenko, Olexiy; Kipouras, Pavlos (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Комплексні експертизи відображають сучасну тенденцію до інтеграції знань у різних сферах із метою об’єктивного та неупередженого розв’язання завдань судочинства, адже інтеграція знань фахівців різного профілю відкриває нові перспективи розвитку судових експертиз. Не залишилися осторонь експерти-економісти, які наразі беруть участь у комплексних експертизах, що передбачають різні форми взаємодії, послідовності та ступені участі кожного фахівця в розв’язанні спільного завдання. Мета статті: дослідити необхідність розроблення науково-методичних рекомендацій із питань проведення судово-економічних експертиз з урахуванням інших видів експертиз. Як провідні застосовано методи аналізу та синтезу. Обґрунтовано актуальність питань, пов’язаних із проведенням судово-економічних експертиз, які враховують інші види експертиз. Зазначено, що судові економічні експертизи, під час виконання яких використовують результати інших видів експертиз, не підпадають під поняття комплексної експертизи, оскільки висновки судових експертиз інших видів не є об’єктом дослідження судової економічної експертизи. Указано на необхідність розроблення алгоритму проведення судово-економічних експертиз із урахуванням інших видів експертиз. Це допоможе фахівцям судової економічної експертизи використовувати висновки інших видів експертиз у комплексному дослідженні без їх оцінювання, що дасть змогу скоротити строки проведення експертиз і сприятиме отриманню об’єктивних і неупереджених експертних висновків.