Значення відкритих освітніх ресурсів для підготовки судового експерта - Davydenko, Daria; Palkova, Karina; Shpak, Yuliia (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2023)
Розглянуто питання щодо забезпечення підготовки судового експерта в умовах онлайн-навчання за допомогою відкритих освітніх ресурсів. Представлено наукові доробки Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса» щодо реалізованого проєкту «Відкритий освітній ресурс: судова експертиза», наукові результати якого — навчальні матеріали з питань судової експертизи, зібрані з метою їх вільного застосування під час підготовки судового експерта в Україні та за її межами. Проаналізовано основний створений відеоконтент щодо сутності висвітлених питань і користі навчального продукту для майбутніх фахівців. Відзначено практичну цінність освітнього ресурсу завдяки високому рівню застосування в ньому технічного обладнання наукової установи. Вивчено європейський досвід застосування доступних освітніх ресурсів під час підготовки фахівців у галузі права Ризького університету імені Страдіня. Визначено доцільність перенесення досвіду на практику здійснення такої підготовки в Україні. Досліджено затребуваність відкритого освітнього ресурсу, що підтверджена низкою апробаційних заходів як в Україні, так і в Латвії. Запропоновано продовжувати розширення можливості вільного доступу в умовах дистанційного навчання судового експерта, запроваджуючи міжнародні освітні ресурси в обов’язкове навчально-методичне забезпечення освітніх програм. Метою статті є розроблення теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо запровадження відкритих освітніх ресурсів під час підготовки судового експерта. Для досягнення мети використано загальнонаукові методи теоретичного узагальнення, порівняння, системного аналізу та формалізації.