Участь спеціаліста в слідчому експерименті із дослідження обставин дорожньо-транспортної пригоди, яка відбулася в темний час - Varlahov, Vitalii; Sviderskyi, Oleksandr; Mitunevicius, Valentinas (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2022)
Участь спеціаліста (особи, яка має спеціальні знання й на-вички застосування технічних або інших засобів і може нада-вати консультації під час досудового розслідування й судового розгляду з питань, які потребують відповідних спеціальних знань і навичок) у проведенні слідчих експериментів поліпшує якість досудового розслідування, розширює можливості сторін кримінального провадження (щодо збирання, перевірки й оці-нювання доказів), сприяє пришвидшенню, повноті й неупе-редженості розслідування та судового розгляду. Досліджено загальні вимоги до підготовки та проведення слідчих експери-ментів у кримінальних провадженнях із розслідування дорож-ньо-транспортних пригод, які сталися темного часу доби, а також функції спеціаліста й особливості застосування ним спеціальних знань у такому експерименті (з’ясування механіз-му пригоди; здобуття даних для призначення судової авто-технічної експертизи; перевірка обставин, що мають значен-ня для кримінального провадження). Проаналізовано аспекти взаємодії органів досудового розслідування зі спеціалістом в галузі автотехнічних досліджень під час розслідування кримінальних правопорушень — дорожньо-транспортних при-год. Автори мали на меті висвітлити особливості проведення слідчого експерименту із визначення загальної та конкретної видимості для розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із порушенням правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, застосувавши для досягнення по-ставленої мети методи формальної логіки, спеціально-пра-вові (передусім — порівняльно-правовий) і системного аналізу.