Актуальність лінгвістичної експертизи мовлення у кримінальних справах щодо інкримінування погрози - Kovkina, Yevheniia; Aloyan, Margarita; Avoyan, Lilya (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2022)
Статтю присвячено окремим питанням лінгвістичної се-мантико-текстуальної експертизи мовлення у кримінальних справах щодо інкримінування погрози. Станом на сьогодні за-соби погрози, виявлені у наданому на дослідження мовленнєво-му повідомленні (тексті), експерт класифікує на прагматич-ному рівні. На відміну від суто семантичного аналізування висловлювань (коли інформація має стверджувальний харак-тер), прагматичний підхід дає змогу дослідити мовленнєвий акт як виразник волевиявлення особи, її емоцій і почуттів, визначити іллокутивне наповнення повідомлення, установи-ти реакцію адресата на висловлену адресантом інформацію та ін. Мета статті полягає у визначенні ролі лінгвістичної експертизи мовлення у кримінальних справах щодо інкриміну-вання погрози. До об’єктів такої експертизи належать тек-сти смс-повідомлень, електронних листів, листівок, розмов (зокрема, телефонних), аудіо- та відеозвернень, публічних виступів та ін. Іллокуції погрози у висловлюваннях, де лексеми використано в прямих значеннях, а речення за синтаксичною будовою мають повну форму, установлюють на основі загаль-ного семантико-текстуального дослідження. Аналізування потребують комунікативні ситуації, у яких використано не-повні або непрямі висловлювання, тобто фрази, виражені у не-прямій формі, де іллокуцію погрози можна визначити через мовленнєві інтенції, комунікативні наміри, суб’єктивно-мо-дальні вербалізатори та ін. Висновок експерта за результата-ми лінгвістичної експертизи мовлення є одним із потужних засобів прийняття судового рішення і значеннєвим аргумен-том під час досудового розслідування у кримінальних справах щодо інкримінування погрози.