Методика проведення психологічної експертизи моральних страждань, завданих групі осіб - Zhuravlyova, Marharyta (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2021)
Розглянуто можливість проведення експертизи моральних страждань за груповими позовами постраждалих осіб. Мета цієї праці — презентувати алгоритм дій експерта-психолога під час проведення експертизи моральних страждань людей за груповими позовами з урахуванням актуальної експертної практики й законодавства України. Для встановлення можливого заподіяння моральних страждань особам, які є позивачами у групових позовах, пропонується використовувати такий алгоритм дій експертів, який дасть змогу: значно скоротити експертний час; зробити психологічну експертизу моральних страждань доступною для малозабезпечених громадян; об’єктивувати висновки експертів, що зменшить корупційні ризики; мотивувати експертів на якісне виконання ними посадових обов’язків і підвищення їх професійного рівня. Алгоритм міститиме: інтерв’ю з підекспертною особою протягом 1—2 год із використанням відеозапису; комп’ютерне тестування підекспертної особи; аналіз матеріалів справи з мінімальним їх цитуванням у висновку експерта; надання загального висновку без докладного письмового розгортання дослідницької частини висновку разом із цифровим носієм, що міститиме відеозаписи обстежень і кінцеві результати комп’ютерного тестування. Такий шлях не лише допоможе розв’язати питання, пов’язані із завданням моральної шкоди людям, які вирішили обстоювати свої права в групових позовах, а й значно зменшить вартість проведення відповідних експертиз для населення, зробить їх більш доступними, але не менш ефективними й обґрунтованими.