Проблемні питання з оцінювання домашніх тварин під час проведення судових товарознавчих експертиз - Manulenko, O.; Zanina, T.; Kopytko, A.; Cechin, T. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2021)
У статті розглянуто проблемні питання, що виникають під час визначення вартості тварини. Особливо це стосується випадків, коли необхідно обрахувати матеріальну шкоду, завдану власникові тварини в разі вста-новлення факту жорстокого поводження з твариною з нанесенням тілесних ушкоджень, спричиненням її каліцтва чи загибелі. Тварина у цьому разі стає об’єктом цивільних правовідносин. Обґрунтування належності живих тварин до категорії «об’єкт цивільних прав» пов’язане з тим, що останні є об’єктами оцінки в матеріальній формі — рухомим майном, споживчим товаром. Отже, оцінка перетворює тварину на особливий об’єкт цивільних прав, на який поширюється правовий режим речі. Під час проведення судових товарознавчих експертиз останнім часом усе більш актуальним стає питання визначення вартості домашніх тварин (зокрема, обрахування матеріального збитку, заподіяного власникові тварини в разі жорстокого поводження із завданням тілесних ушкоджень, спричиненням її каліцтва чи загибелі). Проблема полягає в тому, що під час проведення такого роду досліджень необхідний повний перелік вихідних даних про об’єкт дослідження, сукупність морфологічних, фізіологічних (зовнішніх, внутрішніх) показників, господарських ознак і властивостей, що формують і характеризують тварину як одне ціле. Кожен показник та особливість впливає на таку вартість. Проведення судових товарознавчих експертиз з оцінки домашніх тварин, зокрема, з метою визначення матеріальної шкоди, завданої власникові тварини у разі жорстокого поводження з нею, потребує індивідуального підходу в кожному окремому випадку з урахуванням індивідуальних особливостей та за умови отримання повних вихідних даних для ідентифікації об’єктів дослідження. У суперечках щодо встановлення розміру матеріального збитку в разі катування тварин часто виникають розбіжності, що стосуються вартості цих тварин. Для обох сторін суперечки важливі достовірність, про-зорість і об’єктивність інформації, зазначеної в експертизі, яка визначає розмір збитку. Упоратися з таким завданням здатні фахівці з високою від-повідальністю та значним досвідом роботи у сфері оцінки збитку, якого зазнав власник тварини. Розглядувана сукупність показників, за якими можна визначити таку вартість, стане в пригоді експертам, адже під час проведення дослідження потрібно послуговуватися чіткою термінологію та спеціальними знаннями, що сприятиме ухваленню законних і обґрунтованих судових рішень.