Урахування якості ремонтно-будівельних робіт під час проведення судових будівельно-технічних експертиз із визначення обсягів і вартості будівництва - Dudnyk, T.; Chintea, L. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2021)
Станом на сьогодні в експертних методиках і нормативних документах у галузі будівництва відсутні роз’яснення щодо того, як саме якість робіт впливає на порядок проведення експертиз та експертних досліджень, пов’язаних із визначенням обсягів таких робіт. Будівельно-технічна експертиза дає змогу проконтролювати проведені ремонтні роботи, визначити обсяги та якість виконаних робіт. У процесі дослідження експерт може виявити порушення будівельних норм, а також визначити вартість відновлювального ремонту або усунення дефектів, яких будівельники чи ремонтники припустилися під час виконання робіт. Обсяги виконаних робіт обраховують за геометричними параметрами елементів будівництва, які визначають за допомогою натурних обсте-жень із використанням проєктної та виконавчої документації. Під час проведення натурних обстежень необхідно (паралельно з визначенням обсягів робіт) звертати увагу на відповідність виконаних робіт вимогам будівельних норм за якістю. Окреслено проблемні питання та наведено перелік базових показників, за якими потрібно визначати обсяги та якість проведених будівельних робіт у звітній документації, складеній підрядниками за результатами діяльності в галузі будівництва. Також розглянуто актуальну проблему, яка виникає під час визначення обсягів і вартості будівельних робіт, що за якістю не відповідають вимогам нормативних документів у галузі будівництва. Роз’яснено, як впливає якість проведених робіт на результати досліджень, пов’язаних із визначенням фактично виконаних обсягів ремонт-но-будівельних і будівельних робіт. Наведені авторами теоретичні та практичні аспекти проведення судових експертиз, пов’язані з визначенням фактично виконаних обсягів та якості ремонтно-будівельних і будівельних робіт, можна застосувати в експертній практиці для оптимізації експертного дослідження.