Судово-експертні порівняльні дослідження ґрунтів методом спорово-пилкового аналізу з використанням дискримінантного аналізу проєкцій на латентні структури - Khokh, A.; Shalaboda, V. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2021)
Уже понад 50 років у всьому світі під час розслідування злочинів використовують дані спорово-пилкового аналізу. Найчастіше пилок і спори досліджують під час виконання комплексної криміналістичної експертизи ґрунтів. Широке застосування спорово-пилкового аналізу зумовлено значною мірою такими специфічними особливостями пилку та спор, як величезна кількість їх продукування рослинами, здатність зберігатися в ґрунтах, наявність характерних морфологічних особливостей, що дають змогу розрізняти й визначати окремі таксони і т. ін. У Білорусі метод спорово-пилкового аналізу також знайшов застосування під час виконання судової ґрунтознавчої експертизи: його частіше застосовують для вирішення ідентифікаційних завдань під час порівняльних досліджень для встановлення належності ґрунтових нашарувань на речових доказах ділянці місцевості. Його головна перевага полягає в тому, що це багатокомпонентний аналіз, який дає змогу оцінювати як склад палі-нофлори, так і відсотковий вміст одразу декількох десятків компонентів спорово-пилкових спектрів, що містяться в ґрунтових зразках. Тому для визначення належності ґрунтових нашарувань певній локальній ділянці місцевості найбільш інформативними є саме дані спорово-пилкового аналі-зу, що дають змогу експертам на підставі певного таксономічного складу пилку і спор та процентного вмісту компонентів спектрів дійти найбільш обґрунтованих висновків. Виявлення пилку і спор у досліджуваних пробах у кількості, достатній для порівняльного дослідження, дає змогу статистично обробити дані мі-кроскопічного вивчення зразків. Статистичне оброблення результатів — одна з характерних ознак спорово-пилкового аналізу як методу, що відрізняє його від решти методів, які застосовують у комплексній експертизі ґрунтів.