ДО ПИТАННЯ ЩОДО КОМПЛЕКСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ БІОЛОГІЧНИХ ПОШКОДЖЕНЬ ВОЛОКНИСТИХ МАТЕРІАЛІВ МЕТОДОМ РАСТРОВОЇ ЕЛЕКТРОННОЇ МІКРОСКОПІЇ - Balinyan, T.; Derecha, L.; Nosatenko, Yu. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2019)
У статті розглянуто комплексне дослідження біологічних пошкоджень волокнистих матеріалів методом растрової електронної мікроскопії. Викладено основні види та характеристики волокон та волокнистих матеріалів, види та механізм утворення пошкоджень. Наведено агенти біопошкоджень — мікробіологічні, фітологічні, зоологічні. Проведення комплексного дослідження різних за характером пошкоджень різноманітних за волокнистою природою матеріалів дає можливість диференціації пошкоджень хімічного, механічного, термічного та біологічного характеру, виявлення мікроознак, що індивідуалізують той чи інший предмет (фактор) дії, впливу, збільшення потенціалу одержання слідової інформації про фактичні дані та обставини події у тих випадках, коли тільки за зовнішньо-морфологічними ознаками діагностувати пошкодження неможливо.