СРАВНИТЕЛЬНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЭФФЕКТИВНОСТИ НЕКОТОРЫХ ДЕКОНТАМИНАЦИОННЫХ СРЕДСТВ, ИСПОЛЬЗУЕМЫХ ПРИ ПРОВЕДЕНИИ СУДЕБНОЙ МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧЕСКОЙ ЭКСПЕРТИЗЫ - Ziubrii, S. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2019)
Стаття присвячена порівнянню ефективності роботи дезінфікуючих засобів при різній концентрації контамінуючого агента. Контамінація об’єктів дослідження може відбуватися на будь-якій стадії проведення дослідження, тому для її попередження необхідно використовувати ефективні деконтамінуючі методи, які в той же час повинні бути безпечні для персоналу лабораторії. Метою роботи є перевірка ефективності дезінфікуючих засобів при роботі в біологічних лабораторіях та визначення впливу їх на генетичну інформацію клітини, інгібіцію реакції ПЛР і деградацію ДНК. Проаналізовано механізми впливу на клітини і ДНК хімічних розчинів: Вінсепт експрес, Бациллол АФ, Дезактін 0,2%, WIP'ANIOS Premium, DNAZap ™ PCR DNA Degradation Solutions, 70% і 96% етилових спиртів, і фізичних методів: ультрафіолетового випромінювання, обробки спиртом з подальшим прожарювання в полум'ї пальника, і обробки бідистильованою деіонізованною водою. При проведенні дослідження контамінуюча ДНК була представлена синтетичною геномною ДНК фірми «Promega». В результаті пілотного дослідження найвищу ефективність деконтамінації мали DNAZap ™ PCR DNA Degradation Solutions і бідистильована деіонізована вода. Бідистильована деіонізована вода може повноцінно використовуватись в лабораторії в разі дотримання норм утилізації медичних відходів. Інші методи показали ефективність більше 99,98%, що також дозволяє використовувати їх при роботі в біологічній лабораторії, дотримуючись запропонованих рекомендацій. Представлені дезінфікуючі речовини не викликали інгібіцію реакції ПЛР. ДНК, що збереглася після обробки деконтамінуючими речовинами, для більшості деконтамінуючих агентів мала низький рівень деградації. Після обробки ультрафіолетовим випромінюванням рівень деградації ДНК був середнім, це означає, що ультрафіолетове випромінювання краще руйнує довгі ланцюги ДНК, залишаючи незруйнованими ланцюги до 200 п.н. Крім того, збільшення концентрації контамінуючої ДНК не вплинуло на зміну ефективності роботи деконтамінуючих засобів. Всі проаналізовані деконтамінуючі агенти можна застосовувати в молекулярно- генетичних лабораторіях.