ПРО ДЕЯКІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ РИНКОВОЇ КАПІТАЛІЗАЦІЇ КОМПАНІЇ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ - Mamikonyan, K. O. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2018)
Виконано економічний аналіз так званої «наявності фактичної неплатоспроможності» в разі навмисного чи фіктивного банкрутства організації. Розглянуто підходи до визначення величини вартості ринкової капіталізації господарюючого суб’єкта, наведено аналіз структури капіталу й механізми капіталізації. Підкреслено, що інтерес до цієї проблеми виправданий з урахуванням генерації корпоративного капіталу ринків, що розвиваються, і розвитку механізмів ринку капіталу. Розглянуто основні механізми, що впливають на зміну капіталізації: спекулятивні, брендові, маркетингові, екологічні, регіональні, а також інформаційні. Показано, що на практиці прогнозування грошових потоків здійснюється з обліком існуючих інвестиційних проектів або бізнес-планів компанії шляхом екстраполяції на майбутнє грошових потоків за попередні періоди, при цьому важливий показник використовуваних грошових потоків, а не показник отриманого прибутку. Особливо відзначено специфіку проведення фінансово-економічних експертиз, виконуваних у рамках як кримінальних справ стосовно злочинів, спрямованих проти економічної діяльності, так і призначуваних судами, які стосуються визначення розміру збитку, заподіяного боржникові або кредиторам у результаті економічної діяльності суб’єктів. Розв’язання дебатуємої проблеми може бути реалізоване тільки в тому разі, якщо в результаті економічного аналізу так званого поняття «наявність фактичної неплатоспроможності» основні причинно-наслідкові фактори, що впливають на ринкову вартість компанії, і величини їх впливу будуть розглядатися роздільно. Таким чином, пропонований автором підхід дозволить компетентним органам, що ініціюють проведення експертних досліджень, мати сукупність доказів щодо заподіяного збитку у великому розмірі боржникові або кредиторам у результаті навмисного або фіктивного банкрутства.