ОКРЕМІ ВЧЕННЯ В СТРУКТУРІ ЗАГАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІС-ТИКИ - Zhuravel, V. A. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2018)
Розглянуто концептуальні підходи до формування й застосування окремих криміналістичних учень (теорій) як наукових конструкцій, що становлять основу структури загальної теорії криміналістики та визначають рівень розроблення теоретико-методологічної бази цієї науки. Надано авторське розуміння поняття «окреме криміналістичне вчення (теорія)» і висловлено пропозиції стосовно систематизації окремих криміналістичних учень, їх місця в структурі загальної теорії криміналістики. Зазначено, що сучасна система окремих криміналістичних учень (теорій) є динамічною і її вдосконалення зумовлене потребами судової та слідчої практики, розвитком суміжних галузей знань, загальної теорії й самих окремих криміналістичних учень, зміною зв’язків і залежностей між ними. Визначено критерії, яким має відповідати окреме криміналістичне вчення (теорія). Виокремлено дискусійні питання щодо досліджуваної проблеми, окреслено шляхи оптимізації наукових розробок у цій царині знань.