РОЗВИТОК І ВЗАЄМОДІЯ СУДОВО-ЕКСПЕРТНИХ УСТАНОВ У ЄВРОПІ: СУЧАСНИЙ АСПЕКТ - Ivanovic, A. (Теорія та практика судової експертизи і криміналістики, 2017)
Розглянуто метод стандартизації й акредитації судово-експертної діяльності як один із найбільш важливих сегментів у розкритті кримінальних злочинів і виявленні злочинців. Під час кримінальних розслідувань, у випадках транскордонної злочинності, тероризму й корупції, дуже важливо правильно використовувати докази, отримані в іншій країні. У цьому напрямі надано огляд процесів гармонізації результатів судово-експертних робіт у країнах Європи, в основному пов’язаних із рішенням Ради ЄС 2009/905/JHA про акредитацію судово-експертних служб і проведення лабораторної діяльності в уніфікованій, стандартизованій і одноманітній формі для судово-експертних досліджень, а також проектом Європейського Союзу «Про створення до 2020 року європейського судово-експертного простору й розвитку судово-експертної інфраструктури в Європі», який повинен бути завершений у всіх країнах ЄС до 2020 р. Зазначені в проекті цілі будуть досягнуті державами-членами ЕС шляхом вирішення таких основних завдань: 1. Установлення контакту з установою або особою в конкретній країні, яка буде відповідати за імплементацію та реалізацію проекту EFSA 2020. 2. Розвиток співробітництва з європейськими інститутами, що займаються судово-експертними дослідженнями, такими як ENFSI та EUROPOL (Европол). 3. Акредитації судово-експертних установ у Європейському Союзі й у інших європейських країнах. Європейська комісія через ENFSI повинна розробити план дій із заохочення добровільної акредитації судово-експертних лабораторій. 4. Заохочення до розроблення й використання курсів судово-експертної інформаційної підготовки для співробітників поліції, судових експертів, служб екстреної допомоги, прокурорів і суддів. 5. Створення стандартизованих і однакових інструкцій для роботи в певних галузях судово-експертних досліджень у країнах Європи. 6. Включення всіх судово-експертних установ країн Європи в міжлабораторні перевірки й тести на компетентність. 7. Застосування судово- експертних стандартів до місця злочину, щоб створити так званий ланцюг забезпечення збереження зразків від місця події до залу суду. 8. Створення, відновлення й оптимізація судово-експертних баз даних на рівні Європейського Союзу. 9. Зміцнення й розвиток судово-експертної поінформованості, зокрема, за допомогою створення й підготовки в цій галузі осіб, які не є судовими експертами, але у своїй роботі використовують результати судово-експертних досліджень (суддів, прокурорів, адвокатів). За умови успішної реалізації цього проекту він буде діяти в усіх країнах Європи.